Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Interjú

 

Adele feldolgozás a Gilotintól

 

 
 
Gilotin

Gilotin

Az ímelyi Gilotin zenekar új dallal rukkolt elő, mely ezúttal egy feldolgozás. Adele Set Fire to the Rain című slágerét gondolták újra. Ennek apropóján beszélgettem Pogány Tiborral, a Gilotin basszusgitárosával:

 Hogyan esett a választás erre a dalra?

Több dal is szerepelt a listánkon, de nem kaptunk engedélyt a kiadótól vagy az előadótól, vagy simán válaszra sem méltattak minket. Azután döntöttük, hogy üsse kő, belevágunk. Mindenképp egy ismert dalt szerettünk volna feldolgozni. Figyelembe vettük azt is, hogy léteznek a világhálón feldolgozások egy-egy dalra, és hogy azok milyen ahhoz képest, amit mi szeretnénk létrehozni. Szóval egy rövid áttekintést, elemzést is megejtettünk. A komponálás alatt mindvégig arra törekedtünk, hogy az eredeti dal felismerhető legyen, de viszont "gilotin ízű", ha lehet így fogalmazni.

Az én ötletem volt, hogy legyen egy Adele dal, mivel hogy nem titkoltan tetszenek a szerzeményei és manapság szerintem ő abba a szűk női pop előadók csoportjába tartozik, kik nem meztelenkedéssel vagy provokatív videoklipekkel gyarapítják a rajongótáborukat, ami napjainkban bizony nagy szó.

 Szerettétek volna hivatalosan is megjelentetni ezt a feldolgozást?

Az eredeti terv az volt, hogy ez a dal bónuszként fog szerepelni a hamarosan megjelenő angol és a magyar nyelvű nagylemezen egyaránt. Miután a Universal Music több hónap hallgatás után egy szó nélkül visszautasította a beadványunkat, így ez sajnos nem jött össze. Ezután határoztuk el, hogy mindenképp felrakjuk a dalt a világhálóra. Pár hónapja már a koncertjeinken is játsszuk ezt a feldolgozást, és a visszajelzések alapján az embereknek tetszik a nóta. Volt olyanra is példa, hogy egy illető mesélte nekem mennyire jó ez a dal, és miután elárultam neki, hogy Adele egyik dalát dolgoztuk fel, az kérdezte tőlem, hogy, idézem "ki az az Adele?" :-)

 Mikorra is várható az új lemez?

Az első magyar nyelvű nagylemezünk megjelenése ez évre van időzítve, még hátra van egy kis stúdiómunka. Azon fáradozunk, hogy a karácsonyfa alatt minden kedves rajongónk megtalálhassa.

 És mikor jön az újabb feldolgozás? :-)

Több feldolgozással egyenlőre nem készülünk, de benne van a levegőben, hogy a jövőben még előrukkolunk némi meglepetéssel.

 Halljuk hát a "gilotin ízű" Adele slágert:

 

 

Zaťko Ervin, aTEMPO.sk

 

 

GILOTIN - interjú Pogány Tibor-al a banda basszusgitárosával

 
 2014. augusztus 29.

gilotin201406.jpgRelative Perspective címmel jelent meg az ímelyi banda első nagylemeze angol nyelven, ami teljes egészében meghallgatható a YouTube csatornájukon.
Interjú Pogány Tiborral a banda basszusgitárosával az új lemezről, a perbete-i tehetségkutatón nyert díjról és a további tervekről.

facebook_png.png2007-ben alakult a banda. Mesélj a zenekar megalakulásáról.

gilotin_tibi_2014.jpgEgy júniusi estén találkozott egymással két régi ismerős, Babicz Dávid és Pogány Tibor a helyi falunapok alkalmából. Ekkor egy társalgás közepette felvetette Dávid, hogy mi lenne ha zenekar alapítanának. Mivel hogy Tibornak addig semmilyen zenei tapasztalata nem volt, meghökkent a felkérésre, de élve a kihívással és a kínálkozó lehetőséggel azonnal igent mondott. Röviddel ezután csatlakozott hozzájuk Babicz Attila, Dávid öccse, aki az énekes posztját foglalta el. Néhány napon belül sikerült megtalálni a gitáros személyét, Tóth Marian "Manó" azonnal csatlakozott a bandához. Ezután rendszerint zajlottak a próbák, elkezdték több neves zenekar híres dalait átjátszani. Pár hónap múlva megfogalmazódott bennünk a gondolat a saját dalok szerzésére. A gondolat egy pillanat alatt lázas munkát hozott. Sorba születtek az elsőGilotin nóták, míg a zenekar 2009-ben elhatározta, hogy jelentkezik a tehetségkutatóra.

2009-ben megnyertétek a Rockerek.hu portál által szervezett tehetségkutató versenyt Budapesten. Mennyiben segített benneteket ez a Magyarországi fellépések terén?

A rockerek.hu által szervezett tehetségkutató nyerteseként sikerült stúdiófelvételt nyernünk, e dalokat később kiadtuk a Keserű Könnyek c. demo lemezünkön. A nyeremény mellett egyre többen felfigyeltek ránk a szűk környezetünkből, és rövid időn belül több koncert felkérést is kaptunk Magyarországról és Felvidékről egyaránt. A demo-t koncertek követték. Egy év múlva gondoltuk kipróbáljuk az angol nyelvű hangzást is, hogy ezzel még több embert megtudjunk szólítani. A magyar dalszövegeket lefordítottunk angolra, később Sopronban Smicinél (Moby Dick) az MD stúdióban elkészítettünk két kislemezt, melyekkel több hétig vezettük a Kassai Hornet Rádió slágerlistáját.

Relative Perspective címmel jelent meg angol nyelvű nagylemezetek nem régen. Hol rögzítettétek, hol lehet majd kapni fizikai formátumban, mesélj egy kicsit a munkálatokról is.

Relative Perspective hangmérnöke Dombóvári Balázs volt, akinek a segítségével készítettük a lemezt. A lemez hivatalos kiadása és terjesztése még szervezés alatt áll, de rövid időn belül minden lehetőséget nyilvánosságra fogunk hozni. A munkálatok 2013 nyarán kezdődtek, és 2014 júniusában fejeződtek be. Egymás után haladtak a különböző hangszerek felvételei, először a dob, aztán a basszusgitár, harmadikként a gitár, később a szinti, hegedű és végül a fő ének a vokálokkal. A dalok világa és maga a dalok hangzása megítélésem szerint mélyen eltér az eddig kiadott Gilotin nótáktól. Egy új út, új szín, új felfogás fogalmazódott meg bennünk, amit sikerült átvetíteni a dalokba is. Egy csomó külső hatás ért minket zenei, dalszövegbeli, emberi és minden más szempontból. Ennek az egyik végeredménye lett az is, hogy több dalt mélyebb hangolásban játszunk és több szinti elemet, hangszínt is használunk. A szövegek relatíve vegyesek lettek, pl. a Realize" c. dal egy kritikája a mai internetes kommunikációs szokásainak és annak következményeinek a fiatalok és a társadalom számára. A Loneliness c. dal szövege egy kuriózumot nyújt a nagyérdeműnek, mégpedig a magányról, mely lehet pozitív is, mikor az ember félrevonulhat ha már megelégelte a körülötte lévő társaságot, vagy lehet negatív is, ha az ember nagyon magányos, nincs senkije és ez a státusz mindenféle szellemi betegséget generál. ABeyond the Line c. dalunk egy dal mely arra buzdít, hogy soha, de soha nem szabad feladni, míg halvány remény is él, addig törtetnünk kell a kitűzött cél felé.

A Leaving Speechless című dalban a MADDOGX énekese is vendégszerepel, gondolom ez a közös managereteknek is köszönhető, vagy tévedek?

Leaving speechless c. dalt Berek "Ketch Up" Tiborral játszottuk fel. Részben ez a közös managerünknek is köszönhető, de az alap ötlet a mi fejünkből pattant ki. Már egy pár esztendeje ismerjük Ketch Up-ot, baráti viszonyt és szoros kapcsolatot ápolunk. Emellett szimpatikus srácnak és karizmatikus énekesnek tartjuk, ezért nem volt kérdés, hogy kit kérjünk fel egy közös dalra. Ketch Up habozás nélkül elfogadta a felkérésünket és a júniusi Párkányi lemezkeresztelőn is egy dal erejéig fellépett velünk egy színpadon.

Az V. Tumultus Fesztivál keretében lezajlott tehetségkutatón a második helyen végeztetek és ezzel részt vehettek a tatabányai Peron Music Tehetségkutatón. Gratulálok.

Köszönjük szépen a gratulációt. A V. Tumultus fesztiválon megnyertük az Ossianzenekar előtti esti fellépést is, de mi aznap már egy leegyezett koncerten vettünk részt Kéménden a Karthago zenekar előtt, így ezt a díjat át adtunk a Rainy Moodzenekarnak.

Hol lép fel a banda legközelebb, mik a további tervek?

Szeptember 27-én versenybe szállunk Tatabányán az első helyért, de előtt még fellépünk augusztus 31-én a zselízi Amfiteátrum színpadán közvetlen a Kiss Forever Band után, egy héttel később szeptember 6-án Budapesten a Szeptemberfeszt-en a Ligetben, szeptember 13-án Hidaskürtön és október 18-án a Lévai vásár keretein belül szolgálunk zenei élménnyel a kilátogatóknak.

Már javában dolgoznak az első magyar nyelvű nagylemezünkön is, a Relatív Perspektíván. Már csak néhány dal éneksáv rögzítése van hátra és az utómunkálatok.

Forrás: www.felvidékirockmagazin.tk