Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A Gilotin igazi arca (Új Szó)

 

A Gilotin 2007 nyarán alakult. Az ímelyi rockzenekar első, angol dalokat tartalmazó nagylemezének keresztelője júniusban volt, a keresztapa az omegás Benkő László. A zenészek karácsonyra az album magyar változatával lepik meg a közönségüket.

Tóth Marian, Špaňo János, Benkő László, Babicz Attila, Pogány Tibor és Babicz Dávid
Peter Hižňan felvétele
 

A Gilotint Babicz Attila (ének, billentyű), Tóth Marian (gitár), Pogány Tibor (basszusgitár) és Babicz Dávid (dob, ütőhangszerek) alkotja.

Hosszú idő telt el a megalakulás és az első nagylemezetek megjelenése között.

Attila: A Relative Perspective című album egy állomás. Én a bátyámmal, Dáviddal már régóta zenélek, korábban a Cross együttesben szerepeltünk, de más stílusú zenét játszottunk. Az elmúlt években sokszor hallottuk, hogy a Gilotin még keresi az igazi arcát. Ez valóban így volt. Folyamatosan fejlődtünk, nem siettettük a dolgokat. Idén végre rátaláltunk a megfelelő útra, s belevághattunk az első nagylemezünk készítésébe.

Dávid: Tibor régóta jó barátom. Iskolában CD-ket cserélgettünk. Tudtam, vele zeneileg egy húron pendülünk. Amikor körvonalazódott a Gilotin alakulása, megkértem, legyen a basszusgitáros.

Tibor: Ez úgy jött, mint derült égből a villámcsapás, én addig hangszert nem fogtam a kezemben. De kihívásokat kereső ember lévén belevágtam. Volt egy évem arra, hogy kiderüljön, lehet-e belőlem zenész. Egyfolytában új távlatok nyílnak meg előttem. Megtanultam néhány dalt, aztán felfedeztem, hogy például a Jamiroquai vagy a Red Hot Chili Peppers baszszusgitárosa miket játszik, s addig nem nyugodtam, amíg rá nem jöttem a technikájukra. Ha látom, hogy az út feljebb is vezet, nem elégszem meg az elért szinttel. Ez visz előre.

Szeptemberben egy Adele-dal átdolgozásával rukkoltatok elő. Az angol énekesnő hogyan került képbe? Ő korántsem rocker.

Tibor: A Set Fire to the Rainnel sok mindenkit megleptünk. Átgondoltuk, átírtuk, gilotinos lett. Ez is a fejlődésünk része. Az évek során sok-sok zenei hatás ért. Eleinte egy szűk kört figyeltünk csak, aztán szélesedett a látókörünk, új zenészeket fedeztünk fel. Volt időszak, amikor a reggae volt nagy hatással ránk.

Dávid: A közönség értelemszerűen inkább az átdolgozásokra vevő, de már egyre kevesebb szerepel belőlük a repertoárunkban. A slágerekkel odacsalogatjuk az embereket a színpadhoz, hogy megismerjék a saját dalainkat.

Elmondható, hogy az amatőr Gilotin fokozatosan halad a profizmus felé?

Dávid: Azt hiszem, zenekarunkat nevezhetjük már félprofinak. Sok mindent megtanultunk a szakmáról, tudjuk, hogyan kell felépíteni egy koncertműsort.

Tibor: Legtöbbet a hozzáállásunk változott. Gyakran halljuk, hogy nem éppen hálás feladat ismert együttesek előtt zenélni. Mi szeretjük azt is, sokat tanulunk tőlük, ellesünk bizonyos fortélyokat.

Attila: A koncertjeinkről videofelvételek készülnek, ezeket kielemezzük, ahogy a sportolók szokták. Keressük a hibákat, hogy még jobb teljesítményt nyújthassunk. Ebben sokat segít Špaňo János menedzserünk, aki öreg róka a szakmában. A legfontosabb persze a hangszertudás fejlesztése.

A fellépésekre sminkelitek magatokat. Ez kinek az ötlete volt?

Dávid: Rájöttünk, milyen fontos szerepük van az apróságoknak. Mindegyikünknek egyedi sminkje van. Valaki felvetette, s kerestünk egy szakembert, akivel kidolgoztuk a részleteket.

A nagylemezetek először angol nyelven jelent meg. Miért?

Attila: Ez komoly dilemmát okozott a zenekaron belül, volt, aki magyar, volt, aki kétnyelvű albumot akart. A dalok többsége magyarul készült el, ezeket én fordítottam angolra. Ugyanis néhányan a környezetünkből azt tanácsolták, váltsunk angolra, hogy többen értsék. Beadtuk a derekunkat. Miután elkészítettük, egyre nagyobb késztetést éreztünk a magyar nagylemezre, hiszen mi alapvetően a szlovákiai magyar és a magyarországi közönséget célozzuk meg. Az angol felvételeket visszafordítottuk magyarra, és kicsit átdolgoztuk.

Dávid: Bíbelődő együttes vagyunk, gitárosunk hozza az alapötleteket, sokat agyalunk a dalokon.

Tibor: A CD-nken a legrégebbi szerzemény a The Evil Itself. 2011 elején raktuk össze, de tovább dolgoztunk rajta, egy-két elemet kivettünk, rövidítettük. 2013 végén nyerte el végső formáját. A zeneszámokat nem lehet befejezni, abba kell hagyni, a koncerteken viszont mindig változtatunk rajtuk. Most megpróbáljuk, milyen a fordított munkamenet, amikor a szövegre kell zenét komponálni. Érdekes lesz.

Attila: A nagylemez legfiatalabb dala a Loneliness. Besztercebányán rögzítettünk egy felvételt, ahol egy producertől sok jó tanácsot kaptunk, azután írtuk meg. Elektronikus elemeket is építettünk bele.

Idén mennyit koncertezett a Gilotin?

Tibor: Közel 40 fellépésünk volt. Jövőre egy széles körben ismert magyarországi zenekar turnéján szeretnénk népszerűsíteni az idei két albumunkat. Még folyik az egyeztetés. Több magyarországi koncertet tervezünk. Odaát a közönség aktívabb, mint mifelénk.

Dávid: Ha minden jól alakul, nemsokára elkészül az első videoklipünk. Arra törekszünk, hogy minden év jobb legyen az előzőnél. Ezt eddig teljesítettük. 2014 messze az eddigi legsikeresebb évünk.

(megjelent 2014. december 18.), forrás: ujszo.com, írta: PUHA JÓZSEF