Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Az MRA V. Rockzenei Tehetségkutatója – esztergomi elődöntő

2009.06.15

Szerző: rotan
 

 Ötödik szerzői tehetségkutató versenyét rendezi az alapítvány 2009-ben, megújult formában. Az „utazó” V. MRA Rockzenei Tehetségkutató elődöntőit neves fesztiválok – Fesztergom 2009, IV. Hanyi-parti Fesztivál, XIV. Tőserdei Fesztivál, Pirates Family Mc Motorostalálkozó – programjához csatlakozva bonyolítják le. Az első megméretés helyszíne a Fesztergom volt június 13-án.

Június 13-án szeles, de napos időben csaphattak a húrok közé kora délután a tehetségkutató Esztergomban megjelent együttesei. A 13 órai kezdet természetesen borult, mintegy órás csúszással kezdődött a műsor, de egy gitárerősítős affért leszámítva gördülékenyen ment a ki- és becuccolás. Nagy Beáta – a Magyar Rockzenészekért Alapítvány nagyasszonya – mindig elmondja, hogy a pontos és részletes felhívás, forgatókönyv ellenére mindig van késő, nem teljes létszámmal, illetve technikai felszereléssel érkező banda, ez, úgy tűnik, elkerülhetetlen. Ha pedig a technikusok sem pontosak, biztos a csúszás. A fesztivál esti programja szerencsére csak hétkor kezdődött, így azt nem lehetett elúsztatni. A moderátor Farkas Lajos volt, a Civil Rádió és a HammerWorld munkatársa, egyben a zsűri tagja, aki összefogta a műsort, és igyekezett kitölteni a holtidőket, rákérdezve a bandák leglényegesebb paramétereire. A zsűri többi tagja: Nagy Beáta, a szervező alapítvány elnöke, Doór Zoltán, a Rádió 17 szerkesztő-műsorvezetője és Váry Zoltán, a Kiss Forever Band és a H.A.R.D. zenésze, az alapítvány kuratóriumi tagja.

Gilotin fiatal felvidéki banda, s máris a Rockerek.hu tehetségkutatójának nyertese. Jó egyéni produkciókat láttam, az addigi legjobbak voltak dallamos rockot prezentálva, hangyányi billentyűvel, ám mértékkel adagolva az eredeti motívumokat. De nagyon fiatalok még, tehetségesek, van kifutási idejük. Ráadásul már nagyobb bandák előtt is kipróbálhatták magukat.


Gilotin   
    

A kapott pontszámok:
Big Jump 75
Way Beyond 79
Gilotin 94
Future Realm 92
Hostile 72
Alkonyzóna 100

A továbbjutók tehát: Future Realm, Gilotin, Alkonyzóna.
Megkérdeztük a zsűri egyik tagját, Váry Zoltánt, az egykori Sing-Sing dobosát, mondja el véleményét az elődöntőről.

– Egyénileg ki tetszett a zsűrinek?
– Én alapból dobos vagyok, csak a saját véleményemet mondhatom. Nekem két dobos tetszett nagyon, a Future Realmé, nagyon komplexen mentek a 7/8-ok, 5/6-ok, nagyon szépen tartotta a ritmust; és az Alkonyzónából is egy jó dobost ismerhettem meg, aki ráadásul még vokálozott is. Nagyon szerettem régen a Karthago zenekart, Kocsárdi Miki volt híres erről, ő vitte a legfelső szólamot a vokálban. A Big Jumpban volt egy nagyon jó basszus- és egy precíz ritmusgitáros, a Future Realmben mindenki pontos volt, az összkép nagyon meggyőzőnek hatott a nehéz műfaj ellenére. Ott nem a virgázásról szól a dolog. Ők kaptak nálam a hangszeres tudásra 10 pontot. A Gilotint azért kell dicsérni, mert ennél a zenekarnál voltak a legszebben kidolgozott énekdallamok, ráadásul az énekes, Babicz Attila egy személyben töltötte be a billentyűs és énekes szerepét, mindemellett kitűnő frontembernek is bizonyult. Összességében jó volt a színvonal, kívánom, hogy ilyen legyen a többi is!