Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Dombtetőn a Gilotin (Felvidék.ma)

Szenvedély, szabadság, örömforrás, kikapcsolódás. Ezt jelenti az ímelyi Gilotin zenekar tagjai számára a zenélés, ami a hobbijuk. Új kislemezzel mutatkoztak be a hétvégén az Ógyallai zenés nyári esték alkalmával, amelyen már az új gitárosuk, Kiss Mátyás lépett fel. Ennek kapcsán kerestük fel a zenekar basszerét, a dalszövegek íróját, Pogány Tibort, aki mesélt a Dombtetőről, Matyiról és arról, miért utasították vissza kétszer is az X-faktor megkeresését.

final7.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Már tavaly év végén elkezdtek azon a kislemezen dolgozni, amelynek szövegét újfent Pogány Tibor írta és a Dombtető címet kapta. „Egy érzésről szól. Arról, amikor felnevelkedsz egy bizonyos tájon és ennek a hangulata, külleme belevésődik a lelkedbe és a szemedbe. Amikor évek múltával viszontlátod ezt a tájat, kellemes érzés tölt el“ – fogalmazta meg Tibor, a zenekar basszere az új dal mondanivalóját. Egyrészt erről is szól a Dombtető, másrészt magáról a természetről is. „A fák nem mozdulnak az erdőben: szélben, jeges esőben, hóban, fagyban, verőfényes napsütésben rendíthetetlenül állnak az erdőben. Tűrik a különböző évszakok adta viszontagságokat, mert nincs választásuk. Az ember ettől különbözik, lehetősége van védekezni, elmenekülni“ – folytatta Tibor. Mint kiderült, a szöveg megtetszett az énekesüknek, Karcsinak, aki egyben gitározik is. A szövegre írt egy dalt, és így jött létre a jelenlegi dal váza, amelyhez jöttek a további hangszerek. Éppen akkor, amikor a dal elkészült, csatlakozott a zenekarhoz Matyi, az új gitáros. „Manó úgy döntött, egy más zenei irányzatot szeretne kipróbálni. Barátságban váltunk el, nincs szappanopera a háttérben. Úgy döntött, kilép a zenekarból, de addig segített minket, amíg meg nem találtuk Matyit“ – számolt be a zenekar életében fontos változásról.

 

final4-700x495.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matyi, azaz Kiss Mátyás Alistálról származik. A zenekar zenésztársakat, ismerősöket kérdezgetett, ki illene bele a csapatukba, zenei tudást tekintve és emberileg is – mert ez nagyon fontos a Gilotinnak. Kaptak egy tippet Matyira, akit azonnal elhívtak egy kis „jammelésre“, kötetlen próbára. „Már az első zenekari próbánkra három dalunkat megtanulta. Kellemesen meglepődtünk: megtetszett a hozzáállása és a zenei hozzáértése is. Az meg egy igazi bónusz, hogy nagyon jól zongorázik is a Matyi. Éppen ezért most már multifunkciós zenészként is számítunk rá, ugyanis egyes dalainkhoz kell a szintetizátor kíséret is“ – számolt be Pogány Tibor. Kiderült, Matyi rendkívül motivált. Már korábbról ismerte a Gilotint, ami csak utólag derült ki. Amikor a galántai stúdióba vonultak feljátszani a Dombtetőt, Matyi már velük tartott és gitárjátékával segítette a dalt. Jelenleg ő a legfiatalabb tagja a zenekarnak, mindössze húszéves. Először a hétvégén, az Ógyallai zenés nyári estéken mutatkozott be ebben a felállásban a zenekar, és itt volt hallható először is a Dombtető a nagy nyilvánosság előtt.

Egy zenekar életében mindenképpen kitörési pont lehet egy országos tehetségkutató. Beszélgetésünk során kiderült, a magyarországi X-faktor kétszer is kereste a zenekart, hogy vegyen részt a tehetségkutatón, de ezt mindkétszer visszautasították. Pogány Tibor annak a félelmének adott hangot, hogy külső szemlélők majd megpróbálják megformálni, illetve átformálni a zenekart a saját ízlésükre. „Nekünk a zenélés hobbi, szabadság, örömforrás, kikapcsolódás. Ha ebbe valaki beleszólna, próbálná megformálni, éppen ezek a dolgok vesznének el“. A múltban ugyan már jelentkeztek kisebb, helyi tehetségkutatókra és sikereket is elértek. „Mindig valami pozitív dologgal találkoztunk, amit aztán fel tudtunk használni a zenekar jövőjében. A zsűri kritikáiból mindig építkezni tudtunk“ – fogalmazott Pogány Tibor.

A szimpatikus zenekarral legközelebb Párkányban találkozhat a közönség június 27-én az Underworld V2 Rock Pub-ban este fél nyolckor. A legújabb dalszöveges klip itt tekinthető meg:

Írta: Szalai Erika -  ​