Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Gilotin: A fesztiválok színpadjain érezzük jól magunkat igazán (Bumm.sk)

Az ímelyi Gilotin zenekar rátalált új énekesére - Karcsi gyorsan beilleszkedett a bandába. Szeretnének minél többet koncertezni az új felállásban és nemsokára elkészül következő klipjük is. Pogány Tiborral, a zenekar basszerével és Hodossy Karcsival, az új énekessel beszélgettünk a jövőbeli terveikről és a könnyűzenei lehetőségekről Szlovákiában.

 


Miért a Gilotin nevet választottátok? 
TIBOR: Amegszokott módon született: a kezdő zenészek az első néhány próbán leülnek, hogy megnevezzék az újonnan alakult formációt. A brainstorminghoz hasonló módon, hangosan dobálják az éterbe az aktuálisan eszükbe jutott lehetőségeket, majd amelyik jól hangzik, és mindenkinek elnyeri a szimpátiáját, az lesz a befutó. Ez nálunk is így volt.

Hogyan indult útnak a zenekar?
TIBOR: A zenekar megalakulásának története egészen 2007-re nyúlik vissza. Az imelyi falunapokon Dávid megkeresett a zenekar alapítási ötlettel, erre én rábólintottam és elkezdődött a Gilotin pályafutása.
Hogyan kerültél kapcsolatba a zenekarral?
KARCSI: A Gilotinra az internetes hirdetések közt bukkantam rá, miután egy másik zenekar feloszlásakor új banda után néztem. Miután meghallgattam a 2014-ben kiadott Relatív perspektíva című albumukat ami azonnal megtetszett és úgy éreztem, közel van műfajilag ahhoz, amit a jövőben szeretnék játszani, így hát jelentkeztem. Három kört tettünk beválogatáskor, ahol először az énektudásomra volt kíváncsi a zenekar, majd megmérettetésre került hangszertudásom is (gitár) és végül az ének-gitár kombinációban is kipróbáltak. Mindhárom körben sikeres voltam, így lettem a zenekar egyenjogú tagja.

 

Mikor léptél a zenei pályára?
KARCSI: Amióta az eszemet tudom, a zenével éltem. Először csak énekeltem, később jöttek a hangszerek. Kipróbáltam magam hegedűn, zongorán, gitáron, dobon, de a gitár maradt az igazi szívügyem hangszerek terén. Először egy saját kezdeményezésű zenekarban (Farewell) énekeltem és gitároztam, de tagja voltam a Steel Law nevű együttesnek is gitárosként majd később az April Weeps tagjaként is látható voltam második gitárosként és énekesként, ami az atmospheric illetve doom metal vizein komoly névnek számít mostanra külföldön is. Az eredeti Farewell zenekart később átkereszteltük Not That Simple névre ami egyrészt a zenekar nehéz időszakaira utalt, de szintúgy a zenére, ami a progresszívabb riffeket vette célba. A zenekar feloszlása után kerültem a Gilotinba.

Az énekescsere után könnyen összehangolódott a banda?
TIBOR: Karcsi érkezése után a beépülése saját meglátásom szerint nagyon rövid idő alatt megvolt. Sokat beszélgettünk közösen, és ez mindig megnyitja a kapukat egymás felé. A zenekarban ez a dolog rendkívül fontos, hiszen majdnem minden dalon együtt dolgozunk és azt szeretnénk, hogy mindegyik tag megtalálja magát a dalban, azonosulni tudjon vele. Itt mindig kompromisszumra van szükség és ez a képesség úgy érzem, nem hiányzik egyikünkből sem. Még biztosan szükség lesz néhány koncertre ahhoz, hogy a zenekar teljesen úgy működjön, mint egy jól megtervezett gépezet.

Mi inspirálja a dalszövegeket?
TIBOR: A dalszövegek, melyek az én tollamból származnak, csakis valódi témákat karolnak fel, beleértve emberi tulajdonságokat, társadalmi problémákat, egy kis lélektant egy csipetnyi magán véleménnyel. A szövegeink tükröt szeretnének tartani az egyén felé, a társadalom felé, hogy adott esetben elgondolkodásra késztessék. A véleményünket egyes dolgokról néha nyíltan, máskor közvetve közvetítjük a hallgatók felé.

Mik a tervek a jövőre nézve? 
TIBOR: Igazából egy csomó tervvel rendelkezünk. Elsősorban szeretnénk minél több helyen megmutatni a nagyérdeműnek az új felállásunkat a Relatív Perspektíva lemezünk dalaival, illetve néhány új szerzeménnyel is. Továbbá egy klipet fogunk megjelentetni néhány héten belül, majd tervben vannak az új lemez felvételének előkészületei is.

Van menedzseretek vagy önállóan szervezitek a fellépéseket? 
TI
BOR: A fellépések nagyobbik részét és a banda körüli tennivalókat mi szervezzük, de dolgozunk menedzserrel is, aki szintén koncert lehetőségeket szervez.

Fesztiválokon vagy klubokban léptek fel szívesebben? 
TIBOR: Remélem nem hangzik nagyképűen, de mi a fesztiválok színpadjain érezzük jól magunkat igazán. Több klubos fellépés után nem egyszer kaptunk olyan visszajelzéseket, hogy a mi zenénk nagyobb színpadokra való, ahol jobban, hatásosabban tud megszólalni az egész program. Lehet ebben van is némi igazság, hiszen én is voltam jó néhány különböző zenekar koncertjén, ahol valóban azt éreztem, hogy annak a konkrét zenei zsánernek nagyobb vagy kisebb térben kell megszólalnia, hogy a hallgató érezze az egész lényegét és atmoszféráját.

Vannak Szlovákiában olyan könnyűzenei programok, amikbe be tudtok kapcsolódni? 
TIBOR: Igyekszünk minél több olyan eseménybe bekapcsolódni, amelynek célja a zene és a kultúra népszerűsítése a szlovákiai magyarok körében. Vannak nagyon komoly fesztiválok, melyeken már részt vettünk, és olyanok, amelyeken szeretnénk magunkat megmutatni - ilyen például a Gombaszögi nyári tábor. A rajongóink nagyobbik része pont az ilyen eseményeket látogatja és ez remek lehetőséget nyújt számunkra arra, hogy megmutassuk, hogy imádunk zenélni és a zene nyelvén közvetíteni dolgokat. Továbbá támogatjuk a SZMAZE „Élve zenélő Felvidék“ felhívását - ez a felhívás egy nagyon gyakori jelenségre hívja fel a figyelmet itt Felvidéken. Véleményem szerint, az itt élők nagyon is jól járnának, ha ez a dolog teret nyerne, nagyon sok tehetséges előadót és zenekart hordoz a hátán ez régió.

Milyenek itthon a lehetőségek? Könnyű a sikerhez vezető út a zenei pályán? 
TIBOR: A lehetőségek nem végtelenek, de ez talán mindenhol így van. A sikerért tenni kell, dolgozni és bizonyos áldozatokat hozni és végig hitelesnek kell lenni. A közönséget nem lehet és nem szabad palira venni. Ha fizetnek a zenédért, avagy a zenei élményért, minőséget várnak el. Elvárják, hogy az ember a színpadon sokkal többet nyújtson az átlagnál, a szívét a lelkét vigye a színpadra. Az ilyen elvárás abszolút jogos.

Koncerteztek még az idei évben? 
TIBOR: Az szezont Komáromban, a Révben búcsúztatjuk a ma már hagyományosnak számító év végi Ismerős Arcok koncert vendégzenekaraként. Lányokat és fiúkat egyaránt sok szeretettel várunk a 19:00 órakor kezdődő koncertre. 

(NÉMETH NOÉMI)